L’alumnat de l’escola FEDAC Salt col·labora per una vila amb més art

1r de primària i 1r d’ESO apadrinen una escultura del poble i proposen millores per ella

Per cuidar la vila de Salt s’ha de cuidar els monuments que es troben allà. Per això els alumnes de 1r de primària i 1r d’ESO de l’escola FEDAC Salt, com cada any, apadrinen una escultura de la vila. El projecte consisteix a conèixer l’autor, conèixer les escultures del nostre poble i treballar-ne una en concret. L’objectiu de fer aquesta activitat és que aprenguin a valorar el patrimoni de la ciutat, el cuidin i el protegeixin. És un projecte que fa més de set anys que es fa. Abans s’elaborava a infantil, i ara es fa des de primària i secundària. 

Els més petits de primària, els de 1r, s’han encarregat d’apadrinar l’escultura de Claudio Díaz anomenada Monument a Joaquin Ravetllat situada a la plaça de Jacint Verdaguer de Salt però més coneguda com a la plaça dels peixos. Aquesta escultura es va construir en el 1951 i és l’escultura més antiga del municipi. 

Aquest projecte es va elaborar entre gener fins a principis d’abril, pel fet que no solament han visitat l’escultura sinó que han aprofundit més. Han fet una recerca del monument i l’han anat a veure per poder saber qui la va construir, en quin any, els materials que s’han utilitzat, entre altres coses. Per treure la seva part artística han dibuixat l’escultura, s’han inventat una història sobre l’escultura i han fet un treball amb fang per fer peixos de la plaça dels peixos. 

Per últim, han fet una carta a l’ajuntament proposant millores per l’escultura. Al moment de visitar-la, els alumnes van veure que no es cuida gaire i sovint demanen que la gent en tingui més cura, que no es tirin papers a terra, que no es pinti el mobiliari de la plaça, etc. És un lloc on als petits els agrada jugar quan surten de l’escola i els agrada que estigui net i cuidat.

L’escultura apadrinada pels alumnes de 1r d’ESO ha estat La gent del mercat d’Emília Xargay situada a davant de l’entrada del mercat de Salt. Aquesta escultura és un mural ceràmic i representa, com ho diu el mateix títol, gent comprant en el mercat.

Aquest projecte el van començar en el primer trimestre i el van acabar en el segon. Els alumnes es van informar de quina escultura anirien a veure i van omplir una fitxa sobre ella. En el camí van dibuixar en una part del mapa de Salt el camí que hi havia entre l’escola i l’escultura. A les hores de català han escrit una carta dirigida a l’ajuntament informant de l’estat del monument i proposant-li’s coses de millora. 

Entre moltes propostes, la principal, ha estat tornar-la a pintar, ja que els colors s’han desgastat, pel fet que es va construir en el 1982, i quedaria bé que es tornés a pintar, pel fet que semblaria més nova i quedaria millor estèticament, cridaria més l’atenció, perquè avui en dia segur que no està apartada tapada i ningú es fixa.

A continuació han creat una escultura en dimensions i una escultura plana amb fang, en el moment de crear-la es van gravar i després la van ensenyar als alumnes de 2n de primària.

Redactors Juniors

, ,
close